Zoals misschien wel bekend stamt de hond af van de wolf en de oorsprong van de hond zou liggen in het Verre oosten. De wolf had eigenlijk een beetje dezelfde functies als de hond nu. Hij werd bijvoorbeeld gebruikt bij de jacht of om een kudde bij elkaar te houden of als waakdier. Tegenwoordig is de hond natuurlijk volledig gedomesticeerd en is het echt een huisdier of sterker nog een lid van het gezin.

Cijfertjes

De gemiddelde leeftijd van een hond is onder andere afhankelijk van de grootte van de hond. De kleinere hondjes worden over het algemeen wat ouder dan de grotere rassen. Een rashond zal over het algemeen ook minder oud worden dan een “vuilnisbakje”. De leeftijd van geslachtsrijpheid is ook afhankelijk van grootte van de hond. De grotere rassen zijn over het algemeen wat later geslachtsrijp namelijk op zo’n 12-14 maanden terwijl de kleinere rassen al op 9-10 maanden geslachtsrijp kunnen zijn. De  drachtduur is net als bij de kat gemiddeld 63 dagen

Kiezen van een hond

Kies net als bij de kat een hond niet (alleen)  op uiterlijk maar op karakter en verzorging die het nodig heeft. Kijk ook naar de gezinssamenstelling. De ene hond heeft bijvoorbeeld veel beweging en aandacht nodig en is dus niet gebaat bij 3 x per dag een blokje om en meer niet terwijl dit voor andere rassen weer niet geldt. Ook gaat de ene hond goed samen met kinderen en is de ander daar totaal niet geschikt voor.

Verzorging

Alle honden hebben 2 x per jaar een echte ruiperiode maar kunnen daarnaast het hele jaar door ook wat verharen. Vachtverzorging is belangrijk en bestaat uit de hond gemiddeld 1 x per 1-2 weken goed borstelen en kammen. De nagels worden over het algemeen met uitlaten afgesleten en zullen dus normaal gesproken niet geknipt te hoeven worden. Let bij de honden met hangoren ook altijd goed op de oren omdat die gevoeliger zijn voor ontsteking.