Als je naar de geschiedenis van de kat kijkt gaat dit vele jaren terug. Vanaf zo’n 2000 voor Chr. werd het dier voor het eerst als huisdier beschreven. Ze hebben in bepaalde streken in religieus opzicht een rol gespeeld zoals in de Egyptische godenwereld waar ze een symbool waren  voor de vruchtbaarheid in de vorm van de kattengodin “Bastet”. Verder werd de kat altijd al gewaardeerd om het jaagtalenten waardoor het ongedierte kon worden weggehouden of bestreden.

Wat cijfertjes

Een kat kan tegenwoordig gemiddeld 12 tot 17 jaar worden. Uiteraard zitten er ook behoorlijke uitschieters bij.  Ze zijn op gemiddeld 6 a 7 maanden geslachtsrijp. De drachtduur van een kat is gemiddeld 63 dagen.

Huisdier

De kat is net als de hond een populair huisdier. Het zijn echte gezelschapsdieren. Er wordt altijd gezegd dat honden trouwer zijn aan hun baasje maar de kat kan er ook wat van. Alleen kunnen ze ook erg onafhankelijk zijn. Bij het kiezen van een (ras)kat als huisdier is het uiterlijk uiteraard belangrijk. Dit maakt niet uit zolang er maar rekening wordt gehouden met het karakter (voor zover bekend) en de aandacht en verzorging die het nodig heeft. Ook moet je bij het kiezen van een kat rekening houden met de gezinsamenstelling dus of er  bijvoorbeeld (kleine) kinderen in huis zijn. Ook of er al andere huisdieren zijn kan een rol spelen.

Verzorging

De kat is een heel “schoon” dier. Ze wassen zichzelf altijd erg grondig. Het is dus niet nodig om je kat te wassen. Sterker nog, liever niet want katten hebben een hekel aan water.  Kammen en borstelen is wel goed om te doen maar moet normaal gesproken niet vaker dan 1 x per 1-2 weken. Als het om een langharige kat gaat moet het echter wel vaker gebeuren om klitten te voorkomen. Afhankelijk van of het een binnenkat is of dat de kat ook naar buiten kan is de nagelverzorging verschillend. Het is altijd goed om een krabpaal of –plank in huis te hebben maar als de kat ook buitenkomt slijt het de nagels ook voldoende af buiten. Binnenkatten kunnen soms de nagels niet afdoende afslijten met een krabpaal waardoor ze af en toe geknipt moeten worden. Zorg ervoor dat er altijd voldoende kattenbakken in huis zijn (officieel 1 bak meer dan het aantal katten die er in huis zijn) als de kat in huis toiletteert en niet buiten. Zorg naast het eten altijd voor voldoende vers drinkwater.