De Agapornis word ook wel de “lovebird” doordat ze constant aan het knuffelen zijn en elkaar voeren. Het zijn eigenlijk dwergpapegaaitjes die door hun sociale karakter en kleurrijk uiterlijk gewilde huisdieren zijn. Er bestaan 9 soorten Agapornissen die onder te verdelen zijn in 2 groepen nml deze met witte oogringen en deze zonder witte oogringen. De vogels kunnen gemiddeld zo’n 10-15 jaar oud worden.

Huisvesting en verzorging

Net als bij de papegaai heeft een rechthoekige kooi de voorkeur waarbij er 1 kant tegen de muur staat. Het zijn echte klimmers en hierbij is de afstand tussen de spijlen erg belangrijk. Een goede kooi voor Agapornissen heeft een afstand tussen de spijlen van 2 cm. Is dit minder dan 2 cm kunnen de vogels niet goed klimmen omdat ze hun snavel niet ertussen kunnen krijgen. Is het breder dan 2 cm is het gevaarlijk omdat ze met hun koppie vast kunnen komen te zitten. Uiteraard moeten de kooien horizontale spijlen hebben en geen verticale. Verder moeten er meerdere stokken of touwen in de kooi aanwezig zijn met een verschillende diameter. Als bodembedekking kan er gekozen worden voor houtsnippers. Dit heeft als voordelen dat het goed absorbeert en niet erg opstuift. Een andere mogelijkheid is schelpenzand. Hierbij moet er wel worden opgepast met teveel verstuiving wat slecht is voor de ademhalingswegen. Het heeft als voordeel dat het een bron van mineralen is. Verder moet er ook genoeg speelgoed in de kooi zijn, vnl. klimtouwen worden erg op prijs gesteld.

Voeding

Er bestaat voeder speciaal voor Agapornissen of er kan voer voor grote parkieten gegeven worden. Dit voer kan echter veel zonnebloempitten bevatten waar veel vet in zit. Trosgierst is ook een lekkernij voor de vogel maar bevat net als de zonnebloempit veel vet. Hiernaast is er een grote verscheidenheid aan groente en fruit wat gegeven mag worden maar geef, net als bij de papegaai, nooit avocado aan uw Agapornis. Geef alles met mate.

Ook hier weer grit geven, de vogel verteert hiermee het eten in de spiermaag en het is een bron van calcium en mineralen.

Ververs elke dag het drink en badwater van de vogel.

Veel voorkomende ziektes

De aandoeningen van de Agapornis komt grotendeels overeen met de aandoeningen bij de papegaai. Om deze reden wordt u hiervoor doorverwezen naar het verhaal van de papegaai.