De echo maakt gebruik van ultrasone geluidsgolven. Dit is geluid wat wij met ons gehoor niet kunnen waarnemen. Enkele dieren in de vrije natuur maken hiervan ook gebruik, bijvoorbeeld de vleermuis en dolfijnen. Een vleermuis vangt zijn prooi door geluidsgolven uit te "zenden" en de weerkaatsing van bijvoorbeeld een vliegje op te vangen met zijn oren. De echo maakt ook gebruik van dit weerkaatsingsprincipe. Het ultrasonegeluid wordt door de verschillende organen in het lichaam weerkaatst en door het apparaat omgezet in een zichtbaar beeld.

De meest bekende reden voor een echo is dracht. Maar buikorganen als de lever, milt, nieren, blaas, prostaat en de baarmoeder zijn met echo ook goed in beeld te brengen en te bekijken op afwijkingen. Al deze onderzoeken (met uitzondering van hartecho's) zijn mogelijk binnen onze kliniek. Daarnaast is het mogelijk onder echo begeleiding puncties te nemen voor verder onderzoek. Dit kan bijvoorbeeld steriele urine zijn voor bacteriologisch onderzoek, of cellen uit een dikte in de buik, voor microscopisch onderzoek.

Het echo-onderzoek is een relatief weinig ingrijpend onderzoek voor uw dier, maar wel vaak langdurig. Uw huisdier hoeft niet onder narcose en het onderzoek is niet pijnlijk. Een enkel dier vindt het vervelend dat hij op zijn rug stil moeten liggen, maar na enkele minuten gaat dat vaak probleemloos. Uw dier moet voorafgaand aan het onderzoek geschoren worden, omdat de haren veel storing in het beeld kunnen geven. Als eigenaar kunt u in de meeste gevallen bij het onderzoek blijven kijken.