Stad & Land Dierenklinieken beschikt sinds kort op de locatie in Heemstede over nieuwe tandheelkundige apparatuur om een optimale gebitsbehandeling te kunnen waarborgen. Hierbij moet u denken aan digitale röntgenapparatuur voor gedetailleerde foto’s van tanden, kiezen en wortels, een tandheelkundige boormachine, een tandsteenapparaat en polijstapparatuur.

Een gezond gebit is heel belangrijk voor de gezondheid van uw huisdier. Als eigenaar vindt u het heel normaal om twee keer per dag uw tanden te poetsen, maar bij huisdieren wordt dit nogal eens achterwege gelaten, terwijl tandplak en tandsteen hetzelfde nadelige effect hebben als bij mensen.

Een beetje tandplak lijkt in eerste instantie niet zoveel kwaad te kunnen. Het kan echter zorgen voor tandvleesontstekingen, terugtrekkend tandvlees, stank uit de bek en vorming van tandsteen. Dit doet zich al voor bij honden en katten vanaf relatief jonge leeftijd, bij de een wat sneller dan bij de ander maar gemiddeld vanaf een jaar of drie. Het is daarom belangrijk om uw huisdier al vanaf jonge leeftijd te laten wennen aan (liefst dagelijks) tandenpoetsen. Bij honden zal dit wat gemakkelijker gaan, maar bij katten is het ook zeker het proberen waard, omdat u hiermee veel gebitsproblemen kunt voorkomen. Gebruik hiervoor een speciale tandpasta voor dieren, zonder fluoride. Deze speciale tandpasta kunt u op de praktijk krijgen evenals handige tandenborstels.

Als er een ontsteking ontstaat veroorzaakt dit pijn en kunnen tanden en kiezen los gaan zitten. Ook kunnen de bacteriën die de ontsteking veroorzaken in de bloedbaan terecht komen en neerslaan op hartkleppen en in bijvoorbeeld de nieren, met ernstige gezondheidsproblemen tot gevolg.

U kunt een ontsteking herkennen aan de volgende symptomen:

  • Stank uit de bek
  • Roodheid (ontsteking) van het tandvlees (‘gingivitis’)
  • Witte of bruine aanslag op de tanden en kiezen
  • Pijn bij het eten of ‘klauwen’ langs de bek (katten)
  • Loszittende tanden of kiezen

Als deze symptomen zich voordoen is een onderzoek en behandeling onder narcose de enige optie. De dierenarts maakt het gebit dan helemaal schoon en kijkt wat er verder nog moet gebeuren. Meestal is het ook nodig om röntgenfoto’s te maken van slechte kiezen of tanden, zodat de mate van aantasting van kiezen en kaakbot goed beoordeeld kan worden. Op basis hiervan kan een goed besluit worden genomen over de verdere behandeling  (bijvoorbeeld het trekken van slechte kiezen en tanden).

Alle dieren die voor een gebitsbehandeling komen worden geïntubeerd (er wordt een flexibele buis in de luchtpijp geplaatst) zodat er geen vocht in de longen kan lopen en extra zuurstof toegediend kan worden. Ook wordt de ademhaling, hartslag en temperatuur tijdens de behandeling in de gaten gehouden. Bij dieren boven de 7 jaar adviseren wij altijd een bloedonderzoek zodat we een eventueel risico tijdens narcose zo goed mogelijk kunnen voorkomen. Al deze maatregelen samen zorgen ervoor dat we ook bij oudere honden en katten zo veilig mogelijk het gebit kunnen behandelen.

Voor vragen over de gezondheid van het gebit van uw huisdier kunt u op alle locaties terecht bij de assistentes aan de balie en bij de dierenartsen. Indien nodig zullen zij u doorverwijzen voor verder onderzoek en eventuele behandeling naar de locatie in Heemstede.