Kat Vigo /entropion

Vigo was door een collega naar mij verwezen voor een operatie aan de oogleden. Het was duidelijk dat Vigo zelf geen idee had wat er ging gebeuren. Voor me op de tafel stond een super enthousiaste kater van een jaar. Hij stond kopjes te geven en ik kon hem niet blijer maken dan hem een aai te geven. Wat wel meteen opviel is dat Vigo z´n ogen continu tot spleetjes samenkneep. 

Vigo had een aandoening die we entropion noemen. Hierbij zijn de oogleden zo ruim aangelegd dat ze naar binnen (richting het oog) krullen. Het gevolg is dat haartjes die aan de buitenkant van het ooglid zitten nu continu over het hoornvlies van het oog wrijven. Je kunt het vergelijken met dat er bij jezelf niet één, maar heel veel haartjes in de oog zitten!  

Hoog tijd om Vigo daarvan af te helpen. Het is een operatie die nauwkeurig uitgevoerd dient te worden. Je moet goed weten hoeveel je ongeveer weg moet nemen om een goed resultaat te krijgen. Vigo had het probleem aan beide onderoogleden. Het weghalen van een reepje huid uit het onderooglid is niet het grote werk. Het moet echter daarna met veel hechtingen en met een heel dun hechtdraadje worden  gehecht. Dat is het meeste werk. 

Het eindresultaat is direct na de operatie nog niet heel goed te zien omdat de binnenzijde van het ooglid door de operatie flink gaat zwellen (net als bij mensen die een ooglidcorrectie ondergaan). Toch moet het voor Vigo een verademing zijn geweest toen hij voor het eerst na de operatie z’n ogen opende. Geen haren meer in de ogen! Helaas moet Vigo nog wel even een kraag om zodat hij niet aan de hechtingen kan krabben. Over 10 dagen mag de kraag af en kan Vigo weer voor 100% van z’n omgeving genieten.

Drs. I.F. Hattink (Alkmaar)