Endoscopie

Ook in de diergeneeskunde gaan de onderzoeken steeds verder en kunnen we steeds meer ziektes en aandoeningen achterhalen bij uw dier. Onderzoeken die meer en meer uitgevoerd worden zijn degene die behoren tot de endoscopie. Met de endoscopie kijken we in de lichaamsholten om een diagnose te stellen of om een behandeling uit te voeren.

Er zijn verschillende vormen van de endoscopie. Degene die bij ons uitgevoerd worden zijn het kijken in de neus (rhinoscopie), in de luchtwegen (tracheo- en bronchoscopie), in het maagdarmstelsel (gastro-, duodeno-, colonoscopie), in het oor (otoscopie) en in de blaas (cystoscopie).

Het voordeel van deze ingrepen is dat deze 'non-invasief' zijn. Onder narcose kunnen we biopten nemen of soms zelfs voorwerpen verwijderen zonder dat we chirurgisch te werk hoeven gaan (dus uw dier hoeft niet geopereerd te worden).

Het uitvoeren van een endoscopisch onderzoek doen we niet zomaar, want we willen een dier niet onnodig onder narcose brengen. Voorbeelden van patiƫnten die een endoscopisch onderzoek ondergaan zijn: een hond of kat die in het gras heeft zitten snuffelen en vervolgens blijft niezen; honden of katten die blijven hoesten zonder dat we daarvoor een andere oorzaak hebben gevonden of bij een hond met het vermoeden met afwijkingen van de blaas of de urineleiders.

Doordat voor deze onderzoeken speciale camera's nodig zijn, worden deze onderzoeken niet in alle praktijken uitgevoerd. Het kan dus zijn dat uw dier hiervoor doorverwezen wordt naar onze locatie in Alkmaar, maar dit zal uitgebreid met u besproken worden, mocht het nodig zijn.