Tips & tricks voor jouw konijn

Naast honden en katten zien we ook steeds vaker konijnen in de praktijk. Hierdoor is ook de diergeneeskundige zorg steeds groter geworden en gelukkig laten steeds meer konijneneigenaren hun konijn jaarlijks controleren en vaccineren. Wist u dat wij tegenwoordig een vaccin gebruiken dat bescherming geeft tegen Myxomatose en zelfs twee varianten van het virus dat bloederige diarree kan veroorzaken?

Het herkennen en erkennen van een ziek konijn is nog steeds erg lastig en wordt dan ook vaak te laat opgemerkt. Ondanks dat een konijn een 'gemakkelijk' te houden huisdier lijkt, zijn er toch veel dingen waarop u moet letten bij de aanschaf van een konijn.

Ga voor een maatje

Konijnen zijn leuke, maar ook sociale dieren en kunnen erg gestrest worden zonder een maatje. Het is dan ook aangewezen om konijnen samen te houden. Echter, niet elk ander konijn is een geschikt maatje en er gaan soms best wat problemen aan vooraf om het juiste maatje te vinden voor je dier.

Voldoende ruimte om te rennen en springen

Als de keuze voor een konijn gevallen is dan is het zaak om een goed en passend hok te vinden. Een konijn moet languit in z'n hok kunnen liggen, maar moet daarnaast voldoende ruimte hebben om te kunnen rennen en springen. Een ren naast het hok is bijvoorbeeld een goede optie.

Wat stop je in een hok?

Zorg ervoor dat het hok regelmatig schoongemaakt wordt en zorg bijvoorbeeld voor een toiletbak. Konijnen zijn namelijk erg goed zindelijk te krijgen.

In het hok moet voldoende vermaak zijn en voldoende mogelijkheden om te knagen. Zonder deze 'uitdagingen' gaan de dieren zich snel vervelen.

Konijnen voeding

Voor elk dier, maar zeker voor onze konijnen is voeding erg belangrijk. Het merendeel van het dieet (zo'n 80%) bestaat uit hooi en gras! Daarnaast zijn groentes en kruiden belangrijk. Het gedeelte van de voeding die door biks wordt gevuld, bedraagt slechts 5%. Uiteraard, zorg dagelijks voor vers drinkwater.

Meer tips en tricks?

Klik op deze link en download 10 tips om uw konijn gezond te houden. Voor gerichte vragen over uw konijn raden wij aan een afspraak te maken met uw dierenkliniek. 

Maak nu een afspraak