Chocolade

Nu de dagen korter worden, de nachten langer en de feestdagen die er weer aan komen, maken we het weer gezelliger in huis. Hierbij hoort ook wat lekkers en chocola kan in de decembermaand dan ook niet ontbreken. Niet alleen voor ons is deze lekkernij aantrekkelijk, maar ook voor onze huisdieren.

Het gebeurt elk jaar dat onze huisdieren ook wat chocola te pakken krijgen. Onze huisdieren kunnen helaas niet zoveel chocola verdragen en het kan dan ook tot vergiftigingsverschijnselen leiden.

Zowel voor honden als katten is chocolade giftig door het stofje theobromine. Katten eten gelukkig niet snel van de chocola, vandaar dat we de meeste vergiftigingen bij de hond zien. De hoeveelheid die giftig is voor de hond hangt af van het soort chocola, zo is pure chocola gevaarlijker dan melk chocola.

De eerste symptomen die we zien, braken en diarree, kunnen al na 2 tot 4 uur zichtbaar zijn. De klachten kunnen overgaan tot veranderingen in de hartslag en ademhaling, tot een hartstilstand en een coma, maar deze ernstigere klachten treden vaak pas op na 24-36 uur en is afhankelijk van de hoeveelheid binnengekregen chocolade.

Mocht uw dier, ondanks uw oplettendheid, toch chocola binnengekregen hebben, neem dan direct contact op met de praktijk.