Dit is Noor

Bij Noor viel het op dat ze een dikke plek op de wang onder het oog had. Noor lijkt er zelf weinig last van te hebben. Ze eet normaal en is een gewone blije pup. Toen deze plek alleen maar dikker en dikker werd, ondanks eerdere behandelingen, is ze naar onze tandheelkundig dierenarts Dorothée Stam in Stad & Land Hoorn doorgestuurd. Om te bekijken of de oorzaak van de dikke wang uit de bek komt.  

De zwelling op de kaak onder het oog zien we vaker bij volwassen honden als de grote knipkies afgebroken is. Bij puppy’s zie je dit echter nooit. Bij het nakijken van de bek waren geen afwijkingen aan de kiezen ze zien. Om goed verder onderzoek te kunnen doen is Noor onder narcose gebracht. In het gehemelte aan de binnenzijde van de achterste melkkies is een opening te zien waar pus uit komt. Er zijn röntgenfoto's van de kaak gemaakt en hierop is te zien dat de achterste melkkiezen een afwijkende vorm hebben en er een ontsteking in het bot bij de wortels zit.

Chirurgisch verwijderen van de kiezen

Chirurgisch werden de kiezen verwijderd, die afwijkend van vorm waren. De wortels zijn veel te lang en er zijn meer wortels aanwezig dan dat normaal is. Dit is mogelijk de oorzaak van de ontsteking. Het tandvlees wordt met heel dun hechtmateriaal weer over de wond gehecht. Noor mag weer wakker worden en kan met antibiotica en een pijnstiller/ontstekingsremmer naar huis. 

De zwelling is vrijwel weg na één week

Na een week komt Noor op controle. De zwelling is vrijwel weg, nog een klein bultje is te zien dat vanzelf wegtrekt. Het lichaam heeft even de tijd nodig om alles weer netjes in vorm te krijgen. Noor is nog steeds een blije pup die nu gelukkig geen pijn meer in de bek heeft, want pijn zal het wel gedaan hebben, ondanks dat ze dat eigenlijk niet liet merken. Nu is het afwachten of de blijvende kies die eronder ligt niet beschadigd is door de ontsteking, dat zullen we zien als die doorgekomen is.