Vuurwerkangst bij huisdieren

Rustige jaarwisseling?

Ondanks dat het voor sommigen van ons een teleurstelling is, zullen veel van onze huisdieren het als een opluchting ervaren dat het vuurwerk dit jaar niet doorgaat. Toch willen wij u graag enkele tips geven hoe om te gaan met vuurwerkangst. Immers zijn toch met regelmaat knallen te horen in onze woonomgeving, maar deze tips zijn ook in te zetten bij angst voor onweer of andere geluiden. 

Kalmeer uw huisdier

Jarenlang werd er gezegd een angstig dier te negeren. Dat is onjuist, je mag een dier wel aandacht geven door hem of haar te steunen. Een aai mag, maar overdrijf het niet. Geef geen bevestiging van de angst!

Maak een veilige omgeving met bijvoorbeeld de gordijnen dicht en een rustig muziekje aan. Probeer uiteraard zelf zo rustig mogelijk te blijven, onze huisdieren voelen feilloos aan als er wat is of als wij spanning ervaren.  

Supplementen

Indien deze maatregelen niet afdoende werken, zijn er diverse supplementen en medicatie op de markt. Met supplementen moet u op tijd beginnen voor een optimale werkzaamheid, doorgaans al begin december. Indien uw huisdier toch te veel angst ervaart van het vuurwerk (of onweer) kan er aanvullend nog medicatie worden ingezet. 

Deze supplementen en medicijnen blijven in ontwikkeling, vraag daarom in uw kliniek naar het beste voor uw huisdier. Heeft uw huisdier hiervoor niet eerder medicatie gekregen of is het langer dan een jaar geleden dan zal er eerst een consult op de kliniek worden ingepland om gezamenlijk te bekijken wat de beste medicatie voor uw huisdier is.

Hoe ontstaat angst voor vuurwerk en is het te voorkomen?

Angst voor vuurwerk begint doordat het dier of u schrikt van een onverwachte knal. Een al angstig dier wordt in deze angst versterkt omdat u zelf schrikt. Als het baasje ook bang is dan moet er wel iets ernstig mis zijn! Het wordt versterkt doordat we het dier gaan troosten: uw hond of kat komt bij u om aangehaald te worden. Helaas werkt dit niet troostend maar leert het dier hiervan dat het angstig mag zijn: immers daarna volgt een beloning! Het ontstaan van dit angstgedrag kunt u dus het beste proberen te voorkomen door wanneer het dier schrikt of angstig is het helemaal te negeren. Kijk het dier niet aan, praat er niet tegen, laat zelf geen schrik zien en bovenal geef het dier niet een beloning in de vorm van iets lekkers of een knuffel. Begin hier al zo jong mogelijk mee, liefst voor ze een half jaar oud zijn. Het is prima om een pup in het begin af en toe gerust te stellen, maar maak er geen gewoonte van en bouw dit af. Wat u ook beter niet kunt doen is de hond straffen wanneer hij of zij een angst- of schrikreactie vertoont, of het dier laten vluchten bij de prikkel vandaan. Dit is ook zelfversterkend gedrag: als ik bang ben en ik vlucht naar huis of kruip onder het bed dan ben ik veiliger. De drempel om angstgedrag te gaan vertonen wordt daardoor steeds lager: is eerst een forse knal voldoende om onder het bed te kruipen, op den duur is het slaan van een deur al reden genoeg. Een hond die bang is voor vuurwerk moet tijdens de jaarwisseling nooit alleen thuis worden gelaten. Ook is het alleen geven van medicatie bij angstige dieren afgeraden.

Wat te doen met een hond die niet wil worden uitgelaten?

Als eerste laat de hond altijd aangelijnd uit, dit geldt ook voor honden die niet bang zijn, als de hond schrikt van een onverwachte knal, bestaat de kans dat hij of zij wegloopt en daarbij onder een auto komt, maar daarnaast ontstaat op die manier ook angstvermijdingsgedrag waardoor de angst nog erger wordt. In het ergste geval kan de hond in de tuin worden uitgelaten maar een andere optie is om het dier met de auto mee te nemen naar een rustige plek waar weinig vuurwerk afgestoken wordt bijvoorbeeld in het bos. Indien u zelf schrikt van een knal laat dat niet aan de hond merken. Als u iemand kent met een hond die absoluut niet bang is voor vuurwerk probeer dan af te spreken om samen de honden uit te laten.

Wat kunt u doen zodat de hond minder bang is voor vuurwerk?

Er zijn hondenscholen die vuurwerktraining geven. Het is uiteraard belangrijk om hiermee ruim voor oud en nieuw te beginnen. De hond leert dat bang zijn hem niets oplevert en u leert hoe u het beste met de hond kan omgaan in dergelijke omstandigheden. Daarnaast zijn er CD’s met vuurwerktrainingen. Deze zijn bij ons verkrijgbaar. Op deze CD’s zijn vuurwerkgeluiden opgenomen. U begint de training door de CD af te spelen op een heel laag net waarneembaar volume en ondertussen doet u iets leuks met de hond zoals het apporteren van een balletje en het dier te belonen met iets lekkers wanneer hij lekker met u meedoet. Als dat goed gaat voert u na een aantal sessies langzaam het volume op. Op den duur dooft de angstreactie uit en reageert de hond niet meer op onverwachtse knallen. Het heeft geen zin om hier twee weken voor de jaarwisseling pas mee te beginnen, u moet hiervoor ruim de tijd nemen. Er bestaan overigens ook dergelijke trainingsprogramma’s op CD voor onweerangst.

DAP-verdamper of Feliwayverdamper

Een ander mogelijkheid is het plaatsen van een DAP-verdamper voor honden of een Feliwayverdamper voor katten. Dit is een flacon met verstuiver die u in het stopcontact kunt steken in de ruimte waar het dier zich het meest bevindt. Deze verspreidt gedurende een maand geurstoffen die op huisdieren een rustgevende werking hebben. Deze stoffen worden niet door. de mensenneus waargenomen en zijn niet schadelijk. In de verdamper zitten feromonen (geurstoffen) afkomstig van een lacterende teef of poes. Hiermee moet u uiterlijk twee weken van te voren beginnen. Allen het plaatsen van een verdamper is niet voldoende, u moet eventueel angstgedrag blijven corrigeren. De verdamper moet minimaal tot een week na oud en nieuw actief blijven. Het positieve effect hiervan op de remming van vuurwerkangst is in een wetenschappelijk onderzoek aangetoond.
Ook hebben wij voeding en voedingssupplementen (Zylkene, Telizen) beschikbaar die angst remmen. Hier dient minimaal twee weken voor oud en nieuw te worden gestart.

Zijn er medicijnen waardoor het dier minder angstig wordt?

In geval van heftige angst kan het noodzakelijk zijn om medicatie voor te schrijven. Er zijn verschillende medicijnen via ons beschikbaar om de vuurwerkangst te onderdrukken. Overleg gerust met ons wat in uw situatie de beste oplossing is.

Wat specifiek te doen op oudejaarsdag?

  • Laat uw hond bijtijds uit, wordt er in uw buurt veel vuurwerk afgestoken, zoek dan een rustige plek op zodat de hond nog even lekker kan uitrazen. Anders is voor een keer in de tuin uitlaten een alternatief.
  • Houdt honden aan de lijn.
  • Houdt katten zo veel mogelijk binnen. Een kat die schrikt kan in de paniek de weg naar huis misschien niet meer vinden.
  • Doe de gordijnen dicht en zet een muziekje aan, denk erom: sommige radiozenders laten ook vuurwerkgeluiden horen!
  • Ga niet in op het afwijkende gedrag van uw huisdier, dat versterkt de angst vaak alleen maar, af en toe gerust stellen mag.
  • Laat angstige dieren niet alleen.
  • Indien u medicatie gebruikt: op tijd toedienen, wees voorzichtig met de dosering!

Bedenk u goed dat het altijd beter is om het probleem te verhelpen dan het alleen maar mediciaal te onderdrukken. Alle bovengenoemde hulpmiddelen zijn bij ons te verkrijgen. Tevens kunt u bij ons terecht voor hulp en uitleg. Bereid u dus bijtijds voor! Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij wensen u en uw huisdieren een fijne jaarwisseling toe.